Wanneer een beëindigingsovereenkomt?

Een beëindigingsovereenkomst, ook wel vastetllingsovereenkomst genoemd, kan worden voorgelegd in het geval van slechte economische omstandigheden, maar ook bij een verschil van inzicht. Werknemers voelen zich vaak overvallen en weten niet wat zij met zo’n beëindigingsovereenkomst moeten doen. Werkgevers weten dikwijls ook niet goed hoe ze correct met deze mogelijkheid omgaan. Wat betekent ‘beëindigingsovereenkomst’ nu eigenlijk en wat kun je doen als je hiermee te maken krijgt?

Wat is een beëindigingsovereenkomst precies?

Een beëindigingsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de werkgever en de werknemer afspreken dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. De beëindigingsovereenkomst wordt ook wel ontslagregeling of vaststellingsovereenkomst genoemd. Vaak biedt een werkgever de werknemer een gunstige regeling aan in de hoop dat de werknemer akkoord gaat met het ontslag. Hierbij kunt u denken aan een beëindigingsvergoeding, een vergoeding van de kosten voor het juridisch advies en/of het volgen van een cursus of opleiding op kosten van de werkgever.

Waar moet u op letten?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom de werkgever de arbeidsovereenkomst wil beëindigen. Heeft het bedrijf het financieel moeilijk, hebben de werknemer en de werkgever onderling problemen of vindt de werkgever dat de werknemer het werk niet goed doet? Dit zijn allemaal factoren die een rol kunnen spelen bij de beoordeling van een beëindigingsovereenkomst. Het is belangrijk dat de werkgever de reden voor beëindiging correct formuleert in de overeenkomst.

Verwijtbare werkloosheid

Vervolgens is het belangrijk dat er geen sprake is van ‘verwijtbare werkeloosheid’ van de werknemer door het tekenen van het contract. De motivatie van de werkgever om een beëindigingsovereenkomst aan te bieden kan hier van belang zijn. Er zijn echter ook talloze andere redenen te bedenken voor ‘verwijtbare werkeloosheid’. Als het UWV vindt dat er sprake is van ‘verwijtbare werkeloosheid’, dan heeft u als werknemer geen recht op een uitkering als u werkeloos raakt.

Wat als de werknemer niet akkoord gaat?

Als de werknemer niet akkoord gaat met de beëindigingsovereenkomst, dan kan de werkgever kiezen voor een ontslagprocedure via een andere weg. Hierbij valt te denken aan een procedure bij de kantonrechter of bij het UWV. Werkgevers ervaren deze procedures vaak als ‘veel papierwerk’ of ‘een dure aangelegenheid’. Daarom wordt dikwijls eerst een beëindigingsovereenkomst aangeboden.

Goede reden voor ontslag

Soms gaat de werkgever niet naar het UWV of de kantonrechter als u niet akkoord gaat met de beëindigingsovereenkomst; de werkgever moet namelijk wel echt een goede reden hebben voor toestemming voor het ontslag. Het gebeurt ook wel dat het UWV of de kantonrechter geen toestemming geeft om tot ontslag over te gaan. Dan moet de werkgever de werknemer in dienst houden. Het is dus als werkgever handig om een goede beëindigingsovereenkomst voor te leggen aan de werknemer als u het dienstverband wilt beëindigen.

Wat moet de werkgever doen? 

De werkgever doet er goed aan om de beëindigingsovereenkomst op te laten stellen of te laten checken door een advocaat. Zo voorkomt u dat de werknemer in problemen raakt na ondertekening, of dat de werknemer überhaupt niet meer wil tekenen.

Wat kan de werknemer doen?

Het is als werknemer verstandig om niet direct tot ondertekening over te gaan. De rechter houdt u namelijk vrijwel altijd aan uw handtekening. Neem de overeenkomst mee naar huis en laat de werkgever weten dat u bedenktijd nodig heeft. De werkgever is overigens verplicht om een werknemer twee weken bedenktijd te gunnen.

Juridisch advies

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft kunt u bij uw verzekeraar informeren naar de mogelijkheden om beoordeling van de overeenkomst (en de onderhandeling) vergoed te krijgen. Als u geen rechtsbijstandsverzekering heeft is het raadzaam om te kijken op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of u binnen de inkomensgrenzen voor gesubsidieerde rechtsbijstand valt. Van der Wijk Advocatuur werkt namelijk zowel op basis van een uurtarief als op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand. Valt uw inkomen boven de grenzen van de gesubsidieerde rechtsbijstand, dan kunt u als werknemer ook informeren bij de werkgever of deze de kosten voor juridisch advies vergoedt. Het is gebruikelijk dat de werkgever een bedrag beschikbaar stelt aan de werknemer voor de beoordeling van een beëindigingsovereenkomst.

Meer weten?

Als u vragen heeft over een beëindigingsovereenkomst, neem dan contact met ons. Van der Wijk Advocatuur heeft veel ervaring met het opstellen en beoordelen van beëindigingsovereenkomsten. Wij helpen u graag verder.