Wanneer partijen gehuwd zijn, samen kinderen hebben en besluiten te scheiden, moeten er afspraken worden gemaakt over de kinderen. Deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het indienen van een ouderschapsplan bij de rechtbank is verplicht als u wilt scheiden.
In geval van samenwoning bestaat de verplichting voor een ouderschapsplan niet. Wanneer partijen in goed overleg uit elkaar gaan, dan worden er wellicht in goed overleg afspraken gemaakt over de kinderen. Of er worden geen concrete afspraken gemaakt, maar gaat alles gewoon in goed overleg. Afspraken worden vaak niet vastgelegd, omdat partijen goed kunnen overleggen en daarom de noodzaak niet zien om afspraken op papier te zetten. Hoe logisch dit ook lijkt, toch is dit zeer onverstandig. Een ouderschapsplan is overigens ook wettelijk verplicht voor gezaghebbende ouders die alleen hebben samengewoond.
In de praktijk komt het vaak voor dat partijen in eerste instantie nog goed door één deur kunnen na beëindiging van de relatie, maar dit in de loop der tijd toch helaas verandert. Vaak zien we dit wanneer er nieuwe partners in het spel komen. Steeds vaker ontstaat er gedoe over de kinderen en hebben partijen meer behoefte aan duidelijke afspraken en die vast te leggen. Op het moment dat de onderlinge relatie is verslechterd, wordt het steeds moeilijker – en soms onmogelijk – om nog samen afspraken te maken. De gang naar de rechtbank en lange procedures zijn dan niet te voorkomen. Uiteraard is dit voor de kinderen nooit prettig. Dit is een situatie die we vaak zien en makkelijk voorkomen had kunnen worden. Op het moment dat u en uw partner uit elkaar gaan en u kunt samen goed afspraken maken, dan is het verstandig deze afspraken op schrift te laten stellen (bijvoorbeeld in een ouderschapsplan) en deze te laten bekrachtigen door de rechtbank. Dit is een eenvoudige, schriftelijke procedure. Op deze manier kunt u problemen in de toekomst voorkomen, hetgeen voor alle partijen, maar zeker voor de kinderen, het beste is.
Wij kunnen u van dienst zijn bij het vastleggen van afspraken, het laten bekrachtigen van deze afspraken bij de rechtbank om problemen in de toekomst te voorkomen. Zoals het gezegde luidt: ‘Oorlogsrecht maak je in vredestijd’.
Gaan u en uw partner uit elkaar en wilt u samen afspraken maken? Of heeft u samen al afspraken gemaakt? Neem dan contact met ons op. Van der Wijk Advocatuur in Leek helpt u graag verder.