Wat is alimentatie en hoe regel je het?

Gaat u scheiden of bent u al uit elkaar? Dan kan het zijn dat u of uw ex-partner alimentatie moet betalen. Dit is een financiële bijdrage voor een ex-partner of kind, zodat diegene in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Maar hoe werkt alimentatie precies, en welke regels gelden er?

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een financiële bijdrage die een van de ex-partners aan de ander betaalt. Er zijn drie soorten:
• Kinderalimentatie: Dit is bedoeld voor de kosten van een kind, zoals eten, kleding, school en hobby's. Tot 18 jaar wordt dit bedrag aan de verzorgende ouder betaald.
• Jongmeerderjarige alimentatie: Wanneer een kind 18 wordt, is het officieel meerderjarig. Toch kan het recht op alimentatie blijven bestaan tot 21 jaar, als het kind nog financieel afhankelijk is. Dit bedrag wordt dan rechtstreeks aan het kind betaald en is bedoeld voor levensonderhoud en studiekosten.
• Partneralimentatie: Als een van de ex-partners na de scheiding niet genoeg inkomsten heeft om rond te komen, kan hij of zij partneralimentatie aanvragen.

Wanneer naar de rechter?

Bent u het niet eens met de hoogte van de alimentatie, of ontvangt u geen alimentatie terwijl u daar wel recht op heeft? Dan kunt u samen met een advocaat naar de rechtbank om een wijziging of een nieuwe regeling aan te vragen.

Hoe kunnen wij helpen?

Voor een alimentatieverzoek heeft u een advocaat nodig. Bij Van der Wijk Advocatuur helpen wij u met:
✅ Het opstellen en indienen van een nieuw alimentatieverzoek, maar ook een wijzigingsverzoek.
✅ Het berekenen van een eerlijke alimentatie op basis van financiële gegevens.
✅ Mediation: samen met uw ex-partner en een mediator afspraken maken over alimentatie. Dit voorkomt vaak een dure juridische procedure.

Meer weten?

Heeft u vragen over alimentatie of juridische hulp nodig? Neem gerust contact met ons op en plan een eerste afspraak in Leek. Van der Wijk Advocatuur staat voor u klaar.